Tzn Xenna & RUINY – Jarocin Spichlerz

2

Tzn Xenna & RUINY | 25.04.15| Jarocin Spichlerz

Spichlerz
ul. Poznańska 2, 63-200 Jarocin

TZN Xenna to zespół którego początki sięgają roku 1981-ego. Założony pierwszego sierpnia 1981 roku przez Zygzaka, Czombego, Goga i Marka zespół działał do maja 1987 roku. W ciągu sześciu lat istnienia występowali w nim także Sidnej, Falkonetti i Dynia. Falkonetti miał bardzo duży wpływ na brzmienie zespołu od 1984 roku. Razem z Markiem stworzyli bardzo płodny tandem kompozytorski. Ich współkompozycje „Bankier, oficer, polityk czy ksiądz”,
„Miasto’, „Ola, Ola, Ola, lej” uzupełnione perkusją Dyni i wokalem Zygzaka do dzisiaj cieszą się popularnością.Grający od 1984 roku Dynia doskonale wpasował się w nowe brzmienie zespołu. W składzie: Marek, Dynia, Zygzak i Falkonetti nagrali pierwszą winylową 7″EP „Dzieci z brudnej ulicy”. Warto podkreślić że epka ta była pierwsza polską ep z drukowaną okładką. Do tej pory wszystkie epki Tonpressu były firmowymi kopertkami z logo wydawcy. Na płycie znalazł się także utwór „Ciemny Pokój”. „Gazety mówią” i „Nasz świat” znalazły się na składance „Jak Punk to Punk”. Oba wydawnictwa firmował Tonpress.

10806359_791100150926581_962488524159502549_n   10420176_781958728507390_5122409974205860025_n
Dyskografia:
Albumy
Ciemny Pokój (1995)
Dziewczyny w pogo (2012)
CZART PRLU (2013)
Single
„Dzieci z brudnej ulicy” (1996)
„1981-2011” (2012)
„Ścierwo” (2012)
Kompilacje różnych wykonawców
Jak punk to punk (1988) – utwory: „Gazety mówią” i „Co za świat”
Bootlegi
Open Rock Kraków „Rotunda” ’82 (1982) – split z zespołem WC
Live 1987 (1987) – zapis VHS jednego z ostatnich koncertów w maju 1987

 Bilety:
25zł – przedsprzedaż
35zł – w dniu koncertu

Poinformuj o wydarzeniu

Dodaj swoją muzykę

Promuj się

Odkryj nowych artystów